BLOG

Starački dom: Kada je potreban vašoj bliskoj osobi?

13.07.2021

Starački dom, sama pomisao na to izaziva strah i osećaj odbačenosti, međutim, stvarnost je malo drugačija.

Dočekati starost sa decom i unučićima – o ovome svi sanjaju, ali realnost nije uvek tako ružičasta. Mnoge osobe u poznim godinama, iako žive sa svojom decom, budući da su oni stalno na poslu, često bivaju usamljeni i nemaju ni sa kim da porazgovaraju i popiju kafu.

starački dom

Uprkos tome, predlog da se voljena osoba pošalje u starački dom, čak i onaj najbolji, mnogi i dalje doživljavaju kao nešto loše.

Ipak, postoje i oni koji shvataju da će njihovim najstarijim članovima porodice biti mnogo udobnije i lakše u domu za negu starih lica nego u sopstvenoj sobi u večnoj samoći.

Kako znati da li ova opcija odgovara vašem ocu, baki ili rođaku?

7 simptoma koji će vas naterati da razmislite o staračkom domu

Depresija

Ako je vaša bliska osoba stalno u depresiji, izgubila je interesovanje za nekada omiljenu razonodu, poput šaha, ukrštenih reči ili gledanja TV-a, ili se pak žali na nesanicu i gubitak apetita, vreme je da nešto preduzmete!

Kognitivni poremećaji

Problemi sa pamćenjem i gubitak mentalne sposobnosti bi trebalo da vas upozore. Baki je sve teže da se seti imena svojih unuka ili zaboravlja gde je odložila stvari?

Ili možda izjave bliskog rođaka postaju sve apsurdnije i nejasnije? Možda su ovo znaci početka Alchajmerove bolesti, koja se nažalost ne može u potpunosti izlečiti.

gubitak sluha kod starijih

Gubitak sluha

Ako osoba ne govori dovoljno artikulisano, često traži da ponovite šta ste rekli ili pojačava zvuk televizora do maksimuma, očigledno je da će mu uobičajeni način života okružen ljudima sa normalnim sluhom, koji ne razumeju njegove potrebe, postati nelagodan.

Slušni aparat ne rešava problem uvek, posebno jer ga mnoge starije osobe izbegavaju, plašeći se inovacija.

Teškoće u svakodnevnim aktivnostima

Obratite pažnju na to kako se vaš najstariji član porodice nosi sa osnovnim veštinama – jedenjem, pranjem zuba, češljanjem itd. Nisu svi spremni da iskreno kažu deci o svojim problemima, posramljeni sopstvenom bespomoćnošću, posebno ako žive odvojeno.

Nemogućnost obavljanja kućnih poslova

Ukoliko vaši stari roditelji ili baka i deka nemaju dovoljno fizičke snage da brinu o kući, brišu prašinu, iznose smeće ili peru odeću, ili ako se u njihovoj sobi pojavi plesniv miris, pre ili kasnije će to negativno uticati na njihovo zdravlje.

starački dom slike

Gubitak pokretljivosti

Uzrok može biti povreda, poput frakture kuka ili opšta fizička slabost izazvana drugim bolestima. Problem se može rešiti invalidskim kolicima ili drugim pomagalima, ali to starijoj osobi neće doneti nikakvo olakšanje, već samo osećaj krivice.

Značajno oštećenje vida

Zanemarujući ovaj faktor, dovodite svoju blisku osobu koja je u godinama u opasnost. Ipak ona mora i dalje da vodi svoj uobičajeni način života – da izlazi na ulicu, obavlja svakodnevne poslove, a fizički više nije u stanju da to radi u potpunosti.

Kako da se vaša bliska osoba ne oseća odbačenom u staračkom domu?

Srećan je onaj ko zna da ga neko voli. Gde god da je vaša starija bliska osoba, u vašoj je moći da je usrećite i spasite od samoće. Jedino što se traži od vas je da redovno pokazujete svoju ljubav i to iskreno.

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje će stariji član vaše porodice ceniti:

  • Pomozite im da naprave svoj porodični album. Redovno donosite nove fotografije njihovih unučića, pišite lepe posvete, pogledajte album zajedno i razgovarajte više.
  • Šaljite im čestitke za različite praznike i podstaknite ostale članove porodice da to rade.
  • S vremena na vreme ih obradujte malim znacima pažnje i poklonima. Važno je uzeti u obzir njihove hobije, interese i karakter i ne preterati: bolje poklonite dedi društvenu igru koju će savladati, nego lap top koji će kog njega izazvati paniku.
  • Ponesite knjige, časopise, novine. Starija generacija ne razume e-knjige, ali ipak voli i potrebna joj je “hrana za um”. Pored toga, imaće o čemu da razgovaraju sa cimerima ili novim poznanicima.

dom za stara lica

Nije svakoj starijoj osobi koja živi sa svojom porodicom pružena ista nega, kao ona koju pružaju u dobrom staračkom domu. I to nekada ima realne razloge, s obzirom na današnji brz tempo života, kada nemamo uvek vremena da sednemo i popričamo sa svojom majkom ili ocem koji se osećaju usamljeno.

Zato u domu za starija lica kao što je Nacionalni Dom možete naći idealnu oazu mira za svoje najbliže i najstarije članove porodice, gde se neće osećati usamljeno i odbačeno, već upravo kao član jedne velike porodice.

KONTAKT