ISHRANA

Hrana u ustanovi se obrađuje i priprema po sistemu HACCP sistema koji garantuje zdravo pripremljenu i prilagođenu hranu korisnicima.

O nabavci i čuvanju hrane brine osposobljeno i stručno lice – HACCP menadžer koji se stara da se hrana čuva, priprema i služi na propisan način i da zadovoljava sve standarde HACCP sistema za koju se vodi i odgovarajuća dokumentacija. Ishrana je prilagođena potrebama trećeg doba, ona je raznovrsna i zdrava, isplanirana i propisana od strane nutricioniste koji pri sastavljanju jelovnika vodi računa o specifičnim potrebama korisnika. Jelovnik se sastavlja na nedeljnom i mesečnom nivou, s tim što se u obzir uzimaju i želje i predlozi korisnika.

Po želji korisnika, periodično, pravimo i obroke za svečane i slavske prilike. Dnevni jelovnik je vidno istaknut u dnevnom boravku na oglasnoj tabli.

Doručak počinje u 09h i sastoji se od slanog i slatkog dela uz obavezan topli ili hladni napitak (čaj, mleko, jogurt, kakao i sl., u količinama koje žele).

Ručak počinje u 13h i sastoji se od supe, glavnog jela, salate, dezerta.

Večera je u 19h i sastoji se od čorbe, glavnog jela i salate kao i toplog ili hladnog napitka.

U toku dana u TV sali se u više navrata po želji korisnika serviraju kafa, topli čajevi sa limunom, oranžade i poranžade. Voćne i mlečne užine se služe dva puta u toku dana, prepodne i popodne. Za korisnike za koje je potrebno popraviti telesnu težinu i stimulisati apetit, služe se i dodatne užine.

Za korisnike koji zbog narušenog zdravstvenog stanja borave u sobi, vršimo uslugu odnošenja hrane u sobu na specijalno prilagođenim poslužavnicima koji odgovaraju položaju korisnika u krevetu, gde negovateljica pruža pomoć oko hranjenja. Ukoliko je potrebno, hrana se secka na sitne komadiće ili se blendira kod korisnika koji imaju otežan akt gutanja.

KONTAKT